Czy można legalnie sprzedawać alkohol własnej produkcji?

Domowa produkcja alkoholi ma w Polsce długą tradycję. Wino, nalewkę czy piwo jak najbardziej da się przygotować samodzielnie, a pod względem smaku domowe wyroby nierzadko przewyższają sklepową ofertę. Obecne przepisy zezwalają na taką produkcję, ale czy obejmuje to także sprzedaż gotowych trunków?

Jak produkować alkohol na własną rękę?

Pomieszczenie do produkcji alkoholu nie musi być bardzo duże, powinny natomiast panować w nim określone warunki co do temperatury, oświetlenia czy poziomu wilgotności. Nie się też zrobić dobrego alkoholu bez odpowiedniego sprzętu, a zamówić go można całkowicie legalnie na https://dobrydestylator.pl/. Przy wyborze aparatury należy zwrócić uwagę na typ zamawianego destylatora, wielkość zbiornika oraz dodatkowe wyposażenie (np. wbudowany reflux i aromatyzator), jak i tempo produkcji alkoholu. Więcej o działaniu takich rozwiązań: dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76.

Kto może wytwarzać alkohol na sprzedaż?

Teoretycznie każdy, ale gdy napój alkoholowy ma trafić do konsumentów, sprzedawca musi złożyć wniosek o zezwolenie na taką sprzedaż. Obowiązek ten dotyczy także osób, które sprzedają swój alkohol lokalnie, tylko w miejscu wytwarzania, na przykład turystom odwiedzającym gospodarstwo. Nie ma też znaczenia wielkość sprzedaży – zezwolenie jest wymagane nawet przy niewielkiej ilości towaru. Ponadto producent alkoholu musi się liczyć z tym, że napoje wytwarzane na sprzedaż podlegają dodatkowej kontroli i powinny spełniać określone normy jakości.

Wprowadzenie do obrotu alkoholu własnej produkcji wiąże się z koniecznością opłacenia tzw. zmniejszonej akcyzy. Zezwolenie wydaje wójt, burmistrz albo prezydent miasta – zależy to od lokalizacji punktu produkcji i sprzedaży alkoholu. Są trzy rodzaje zezwoleń:

A – sprzedaż napojów zawierających do 4,5 % alkoholu

B – sprzedaż napojów mających od 4,5 do 8 % alkoholu

C – sprzedaż napojów o zawartości alkoholu powyżej 18 %

Jakie alkohole mogą trafić do sprzedaży?

Nie ma wielu ograniczeń co do rodzaju produkowanego alkoholu. Domowym sposobem można więc robić wina, piwa, cydry, nalewki, zakazana jest natomiast produkcja bimbru – alkohol etylowy wytwarzać mogą wyłącznie podmioty wpisane do państwowego rejestru. Nie ma natomiast problemu z przetwarzaniem spirytusu, jeśli został on zakupiony legalnie, z akcyzą – to istotne między przy produkcji popularnych nalewek, w których mocny alkohol jest jednym z podstawowych składników.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *